Suomen Noutajakoirajärjestö ry

Suomen Noutajakoirajärjestö ry perustettiin vuonna 1963 noutajien ja noutajaharrastajien valtakunnalliseksi katto-organisatioksi. Sen jäsenmäärä on nykyään yli 5800. SNJ:n alaisena toimii koko valtakunnan kattava 20 alueellisen jäsenyhdistyksen toimintaverkko, joka harrastaa kaikkien noutajakoirarotujen neuvontaa sekä koulutus- ja koetoimintaa. Järjestöön kuuluu alueyhdistysten lisäksi rotua harrastavia yhdistyksiä, rotukerhoja ja kenneltoimintaa harrastavia yhdistyksiä.

 

SNJ on alunperin vastannut kaikkien kuuden noutajarodun jalostuksesta. Asteittain jalostustehtävät ovat siirtyneet kunkin rodun rotuyhdistykselle. Golden Ring ry ja Labradorinnoutajakerho ry sekä  vuoden 2001 alusta Flattikerho uudella nimellä Suomen Sileäkarvaiset Noutajat ry ja vuoden 2012 alusta Novascotiannoutajat ry itsenäisinä rotujärjestöinä  vastaavat omien rotujensa jalostuksesta. Kahden muun noutajarodun, kiharakarvaisten noutajien ja chesapeakelahdennoutajien, rotujärjestönä SNJ toimii edelleen.

 

Neuvontaa ja koulutusta
 

Sekä SNJ että jäsenyhdistykset tarjoavat puhelinneuvontaa peruskoulutuksesta sekä eri koelajien harrastamisesta. Lisäksi kullakin noutajarodulla on jalostusneuvonta ja pentuvälitys. SNJ:n palvelunumerot ja jäsenyhdistysten vastuuhenkilöt löytyvät jäsenlehdestä Nuuskusta.

SNJ järjestää eri harrastusalojen koulutusta ja huolehtii alueellisten yhdistysten toimihenkilö- ja kouluttajakoulutuksesta. Tärkeimpiä tapahtumia ovat vuotuiset koulutuspäivät ja kesäleiri. Alueelliset jäsenyhdistykset vastaavat koulutuksesta paikallistasolla.

 

Näyttelyt ja kokeet
 

SNJ järjestää noutajanäyttelyitä ja eri koemuotojen kokeita. Viidessä koelajissa järjestetään vuosittain noutajien omat mestaruuskilpailut. SNJ palkitsee vuosittain jokaisesta rodusta parhaiten näyttelyissä menestyneen koiran. Myös eri koelajien parhaat palkitaan järjestön vuosikokouksessa.

 

Kesäleiri
 

Jokakesäinen leiri on kaikkien noutajanomistajien kohtauspaikka, jossa koko perhe viihtyy. Kesäleirillä järjestetään noutajanäyttely sekä useita kokeita. Reilun viikon mittaisella leirillä on peruskoulutusta sekä eri koelajien lajikoulutusta päivittäin. Lisäksi leirillä on runsaasti leikkimielisiä kilpailuja ja muuta oheisohjelmaa.

 

Jäsenyydestä on hyötyä
 

Jäseneksi voi liittyä joko SNJ:n jäsensihteerin tai alueyhdistyksen kautta. Kummassakin tapauksessa seuraa automaattisesti jäsenyys molemmissa yhdistyksissä. Jäseneksi kannattaa liittyä jokaisen noutajan omistajan ja myöskin noutajan hankintaa suunnittelevan. Jokainen jäsen saa koko vuoden Nuuskut, lisäksi uusi jäsen saa StarttiNuuskun. Pennun omistajalle on arvokasta saada pitkäaikainen elinkumppani ohjatun koulutuksen piiriin alusta alkaen. SNJ:llä on myös yhteistyökumppaneina jäsenetuyrityksiä, jotka antavat alennuksia jäsenille.

 

Jäsenenä voi vaikuttaa
 

Jäsenyhdistysten jäsenet valitsevat vuosittain kokouksissaan yhdistyksen hallituksen sekä yhdistyksen edustajat SNJ:n syys- ja vuosikokouksiin. SNJ:n syyskokous valitsee järjestölle puheenjohtajan ja jäsenet hallitukseen sekä edustajat Kennelliittoon. Jäsenyhdistyksissä ja SNJ:ssä on lisäksi lukuisia toimihenkilö- ja toimitsijatehtäviä, joihin tarvitaan tekijöitä jäsenistön piiristä. Yhdessä tekeminen on antoisaa ja hauskaa.

 

Alueelliset yhdistykset
 

SNJ:llä on 20 alueellista jäsenyhdistystä. Yhdistyskenttä kattaa koko Suomen. Jäsenyhdistykset järjestävät kukin omalla alueellaan peruskoulutusta sekä eri koelajien lajikoulusta. Yhdistykset järjestävät myös näyttelyitä, kokeita, kerhoiltoja, koulutusviikonloppuja, leirejä ja ulkoilupäiviä. Jokainen jäsen saa tiedot alueensa tapahtumista jäsentiedotteesta, jota alueyhdistys julkaisee.

 

Suomen Noutajakoirajärjestö ry
c/o Virve Jäntti
Hauklahdentie 44, 46430 Tirva
p. 044 066 0910
sihteeri(ät)snj.fi


 

Työhuone on SNJ:n toimihenkilöille tarkoitettu osio, jonka käyttäminen vaatii käyttäjätunnuksen

Työhuone