Nose work

Teksti: Kirsi Koponen ja Kirsi Koivunen

Nose Work on määrättyjen hajujen etsintää erilaisissa ympäristöissä. Laji sopii erinomaisesti noutajarotuisille koirille, jotka ovat erinomaisia nenän käyttäjiä. Hajut ovat eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Laatikkoetsinnän lisäksi etsitään hajua sisällä, ulkona, ajoneuvoista.

Nose workia on melko uusi laji koiraharrastusten piirissä. Nose work on mukava harrastus, koska siinä ei tarvita monia välineitä. Harjoituksissa tarvitaan haju. Jos tekee laatikkoetsintää niin laatikoita tai vastaavia samanlaisia esineitä. Sitä voi harrastaa kotona ja lähiympäristössä. Laji sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille koirille. Esimerkiksi aktiivisen toipilaskoiran kanssa voi koiraa aktivoida hajutyöskentelyllä ilman vauhdikasta liikkumista.

Lajiin pystyy tutustumaan ja harrastamaan eri puolilla Suomea yksityisten yrittäjien koirakouluissa. Voi olla, että joissain harrastusyhdistyksissä voi olla mahdollisuus tutustua lajiin. Laji sopii myös aroille tai häiriöherkille koirille, koska tehtävien aikana paikalla on vain yksi koira kerraallaan.

Nose Workista tuli Kennelliiton hyväksymä virallinen koemuoto 1.1.2020 alkaen. Ennen varsinaiseen kokeeseen osallistumista koiran pitää suorittaa hajuntunnistustesti ensin. Tasoluokkia on kolme. Ensimmäisessä luokassa hajuna on vain eukalyptus. Ylimmissä luokissa hajuja tulee lisää, kätköjä on enemmän ja ympäristöt vaativampia. Jos kiinnostuit nose work kokeista, niin lisätietoa löytyy Kennelliiton sivuilta sekä Nose Work Finlandin sivuilta.