Koiratanssi

Teksti: Kirsi Koivunen

Koiratanssi on koiran ja ohjaajan yhteistyössä syntyvä ohjelmallinen kokonaisuus. Koiratanssia voi luonnehtia luovaksi tottelevaisuudeksi musiikin tahtiin.

Ennen muuta laji on mukavaa yhdessä tekemistä ja oivaltavat noutajat nauttivat yhdessä tekemisestä ohjaajansa kanssa. Pieni huumorin pilke silmäkulmassa ei ole pahitteeksi. Noutajat ovat ilmeikkäitä ja näyttäviä tanssijoita. Noutajarotuiset koirat pystyvät myös irtoamaan ohjaajasta tekemään erilaisia tehtäviä. Koiratanssissa pystyy myös hyödyntämään koiran omaa aloitteellisuutta. Koiran tarjoamista tempuista voi leimata käytöksiä ja nimetä niitä.

Laji antaa tilaa luovuudelle ja koiran ominaisuuksien huomioimiselle. Vaikka kyse on koiratanssista, niin ohjaajalta ei vaadita varsinaista tanssitaitoa. Tärkeää on kyky heittäytyä musiikin vietäväksi ja tuoda koiran taidot ja ominaisuudet parhaiten esiin. Lajin monipuolisuus edistää koiran ja ohjaajan fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Lajin suola on siinä, että kahta samanlaisesta esitystä ei ole, vaan jokainen luo oman ohjelmansa.

Koiratanssia voi harrastaa minkä tahansa noutajarodun kanssa. Myöskään ikä ei ole este, koska ohjelma suunnitellaan ja harjoitellaan koiran ehdoilla. Lajia pystyy harrastamaan eri puolilla eri koirayhdistysten järjestämissä koulutuksissa tai yksityisten yrittäjien koirakouluissa. Lajiin on mahdollista tutustua erilaissa koiratanssin tutustumispäivissä, koiratanssikursseilla ja koiratanssien harjoitusryhmissä. Lajia voi harjoitella myös itsekseen. Netistä löytyy paljon erilaisia koiratanssiohjevideoita ja toki myös videoita upeista kansallisista ja kansainvälisistä mestaruuskisaesityksistä.

Koiratanssissa voi kilpailla kahdessa eri lajissa eli heelwork to music (HTM), joka on seuraamisesta musiikin tahtiin. Toinen on freestyle (FS), jossa painopiste on erilaisten tehtävien suorittaminen ohjelmallisena kokonaisuutena. Sekä HTM:ssä että Freestylessä voi kilpailla kolmessa tasoluokassa eli alokas- avoin ja voittajaluokissa. Koiratanssissa voi kilpailla kansallisella tasolla, Pohjoismaiden mestaruuskisoissa sekä kansainvälisissä kilpailuissa.