Rally-toko (RT)

Teksti: Sanna Ylänen

Rally-toko on laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Tärkeintä rally-tokossa on koirakon iloinen yhteistyö, seuraamisen ei tarvitse olla yhtä tarkkaa mitä tokossa. Lajina rally-toko sopii kaikille: jo seniori-iän saavuttaneille kuin nuoremmillekin koirille. Laji antaa hyvää perustetta tottelevaisuuteen ja on mukavaa yhdessä tekemistä.

Rally-toko on laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Tärkeintä rally-tokossa on koirakon iloinen yhteistyö, seuraamisen ei tarvitse olla yhtä tarkkaa mitä tokossa. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin, että käsimerkein ja koiralle saa puhua koko kisasuorituksen ajan.

Voittaja- ja mestariluokassa koira suorittaa rataa myös ohjaajan oikealla puolella. Kuva: Sanna Pyykkönen

Rally-tokossa suoritetaan rata, jolla on sarja kylttejä ja ne suoritetaan tietyssä järjestyksessä. Rata alkaa aina lähtökyltillä ja päättyy maalikylttiin. Tehtäviä on erilaisia: maahan menoja, istumisia, peruutuksia, hyppyjä, puolenvaihtoja ja erilaisia askeltehtäviä.

Tehtävät rally-tokoradalla ovat erilaisia: maahan menoja, istumisia, peruutuksia, hyppyjä, puolenvaihtoja ja erilaisia askeltehtäviä. Kuva: Sanna Ylänen

Kylttejä radalla on kilpailuluokasta riippuen  10 - 20 kappaletta ja ne on asetettu 3 - 5 metrin välein muodostaen yhtenäisen ratakokonaisuuden. Koirakko etenee perusseuraamisessa ja suorittaa kunkin kyltin kohdalla siinä määrätyn tehtävän.

Tottelevaisuuskokeisiin (TOKO) verrattuna rally-tokossa on myös ohjaajan oikealla puolella seuraamista sekä  tehtävien suorittamista. Oikealla puolella suoritettavia tehtäviä suoritetaan lajin ylemmissä kilpailuluokissa, voittaja- ja mestariluokissa.

Rally-toko on laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Tärkeintä rally-tokossa on koirakon iloinen yhteistyö.

Lajissa kilpaileminen

Rally-tokossa kisataan neljässä luokassa. Kilpailut aloitetaan alokasluokassa (ALO), joka suoritetaan taluttimessa. Tämän jälkeen tulevat avoinluokka (AVO,) voittajaluokka (VOI) ja mestariluokka (MES). Avoimesta mestariin kisasuoritus tehdään ilman talutinta.

Kussakin luokassa, kun on suorittanut kolme hyväksyttävää tulosta eli vähintään 70/100 pistettä vähintään 

kahden eri tuomarin arvostelemana, saa koulutustunnuksen RTK1 - RTK4 ja siirtyy seuraavaan luokkaan. Valionarvon FI RTVA saa, kun on saanut mestariluokassa vähintään kahdelta eri tuomarilta kolme vähintään 95 pisteen tulosta.

Pistevähennyksiä  tuomitaan mm. väärin suoritetuista liikkeistä, liiallisesta vinoudesta, haluttomuudesta tai hitaudesta, nuuhkimisesta, yhteistyön puutteesta, kyltteihin tai houkutukseen koskemisesta tai liian kovasta komentamisesta. Radalla on myös oikeus uusia kaksi tehtävää kaksi kertaa, se voi olla myös sama tehtävä. Uusimisesta vähennetään aina -3 pistettä.

Rally-toko on SPKL:n alainen laji ja kisataksesi tarvitset voimassa olevan lisenssin.

Vaikka laji on tuore, virallistettu Suomessa 1.5.2014, on siihen tehty jo muutamia sääntöuudistukia. Viimeisin uudistus astui voimaan 1.1.2019 ja mukana myös uusia kylttejä.

Alokasluokka suoritetaan koiran ollessa talluttimessa. Kuva: Elli Supponen