Noutajakoulutuksen tarvikkeita

Teksti: Tobina Nyman (alkuperäinen teksti Nuusku 4/2019)

Noutajahihnoja löytyy tänä päivänä valtava määrä erilaisia. On pitkiä, lyhyitä,paksuja, ohuita, eri värisiä jne. Noutajataluttimella tarkoitetaan hihnaa, jossa ei ole erikseen kaulapantaa, vaan koko hihna on yhtä kappaletta. Jotta hihna pysyisi käytössä sopivalla kireydellä, niissä on erilaisia stoppareita, joiden avulla hihna voidaan säätää pysymään sopivasti koiran kaulan ympärillä.

Pillejä on monenlaisia. Eniten käytetty on ACMEn 211 ½. Numerosarja kuvaa määrättyä ääntä. Samaa pillimallia löytyy myös eri äänillä ja tänä päivänä näitä on myös monen värisiä. Kun ostat uuden pillin, tarkista aina mikä numerosarja vanhassa pillissä on. Lisäksi löytyy myös erilaisia korkeaäänipillejä, tuomaripillejä (muovisia ja metallisia) sekä luupillejä. Luupillit olivat aikoinaan hyvin suosittuja,

mutta ne saattavat syljen erityksen myötä kostua ja turvota, jolloin ne eivät enää toimi.

Pillin voi tietysti kiinnittää minkälaiseen naruun tahansa, mutta saatavilla on hyvin kauniita, erikoisia pillinauhoja.

Noutoesineitä kutsutaan dameiksi tai dummyiksi. Niiden kirjo on tänä päivänä suuri. Niitä löytyy erikokoisia (paino 20g – 4 kg), eri materiaaleista tehtyjä, erilaisilla sisämateriaaleilla, kelluvia, eri värisiä, erilaisilla heittonaruilla jne. Saatavilla on myös esimerkiksi erilaisilla kaninahkoilla päällystettyjä kanidameja tai -palloja sekä pyöreitä kiekkodameja. Voit myös itse ottaa talteen eri riistoista siipiä, jotka voit kuivattaa ja kiinnittää noutoesineiden päälle.

Noutajaharrastuksen tuotteita myydään monessa paikassa, mutta uuden harrastajan voi olla vaikeaa, mistä kysyä tai etsiä tuotteita, eikä oikeiden myyjien löytäminen ole aina helppoa. Monella noutajakoirayhdistyksellä on tarvikemyynti, jossa on myynnissä noutajatarvikkeita, mutta myös Googlaamalla löytyy noutajatarvikkeita myyviä liikkeitä. Näiden lisäksi useat harrastajat tekevät tilauksesta mm. dameja ja pillinauhoja.