Rodunomaiset kokeet 

(NOU, NOME-A, NOME-B, WT)

Noutajien rodunomaisissa kokeissa koirakon "koeura" alkaa noutajien taipumuskokeen suorittamisesta. Taipumuskokeen jälkeen noutajien rodunomaiset kokeet jakaantuvat kolmeen eri koemuotoon: A-kokeeseen, B-kokeeseen ja WT-kokeeseen. Oleellinen ero näillä on se, että A-kokeessa koira noutaa kokeen aikana ammuttuja riistoja ja B-kokeessa nk. kylmää riistaa. Noutajien working testissä ei noudeta riistaa vaan noutoesineitä, dameja.

Noutaja, jolla on hyvä hermorakenne, voimakas riistavietti ja joka on ohjaajansa hallinnassa, voi oikein koulutettuna menestyä näissä kaikissa koelajeissa. Perimmäisenä tarkoituksena kokeissa on kerätä tietoa jalostustyötä varten sekä myös selvittää koiran ominaisuuksia ja soveltuvuutta metsästyksenomaisiin tehtäviin. Metsästyskokeista on tullut noutajaomistajien suosittu harrastusmuoto.

Rodunomaisiin kokeisiin ilmoittautuminen

Noutajien rodunomaiset kokeet löytyvät SNJ:n koekalenterista⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, jossa jokaisesta kokeesta löytyy kokeen perustiedot, tuomarit sekä kokeen yhteyshenkilöt. Kokeisiin ilmoittaudutaan pääosin sähköisesti Koekalenterin kautta. Muista myös lukea ”Ilmoittautumisen ehdot”. 

A-kokeessa noudetaan kokeen aikana ammuttua riistaa, esim. fasaaneja. Kuva: Sanna Sierilä
B-kokeessa on aina myös vesityöosuus ja riista etukäteen saalistettua. Kuva: Sanna Sierilä
WT-kokeessa ei käytetä riistaa vaan noutoesineitä, dameja. Kuva: Timo Korvola