Näyttelyt

Koiranäyttelyitten perimmäinen tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Näyttelyihin voivat osallistua puhdasrotuiset, rekisteröidyt ja tunnistusmerkityt koirat. Näyttelyssä ulkomuototuomari arvostelee koiran ja antaa sille kirjallisen arvostelun sekä laatuarvostelun.

Urokset ja nartut arvostellaan erikseen. Pennut, juniorit, nuoret ja aikuiset koirat sekä muotovaliot ja veteraanit arvostellaan omissa luokissaan. Näyttelyissä voidaan myös esittää kasvattajaryhmä ja erikoisnäyttelyissä myös jälkeläisryhmä. (Kennelliitto)

Kultainennoutaja seisotetaan joko vapaasti seisten tai asetellen. Kuva: Mia Kataja

Miten aloittaa koiran kanssa näyttelyharrastus?

Ensin on hyvä itse käydä joissakin näyttelyissä katsomassa, että mitä siellä näyttelyssä oikeasti tehdään. Noutajarotuja esitetään eri tavoilla, toiset vapaasti ja toiset asetellen. Muilta näyttelyharrastajilta voi kysellä vinkkejä oman koiran esittämiseen.

Pennun kanssa on hyvä jo pienestä pitäen ruveta harjoittelemaan näyttelyseisomista. Pennusta asti on myös hyvä totutella mm. hampaiden katsomiseen ja uroksilla kivesten tarkistukseen. Kun hihnassa kulkeminen on jo hallussa, niin voi ruveta treenaamaan näyttelyhihnassa kulkemista. Näyttelyhihna on yleensä ohuempi kuin tavallinen hihna ja tavallisesti myös melko samanvärinen kuin koira on.

Usein oman alueen jäsenyhdistykset järjestävät näyttelytreenejä, joista saat hyviä vinkkejä oman koirasi ja juuri oman rotusi esittämiseen. Siellä myös huomaa mikä osa-alue kaipaa vielä treeniä.

Match Showssa (kaikille koiraroduille tarkoitettu epävirallinen näyttely, joissa on omat sääntönsä) on hyvä harjoitella oman koiran esittämistä, ja itselle se on myös oikein hyvää kehätreeniä. Siellä saa arvokasta kokemusta siitä ns. näyttelyfiiliksestä. (Teksti: Sanna Tammi)

Kuva: Marianne Forsell

Palkintoja ei ole jaettu etukäteen!

Näyttelyyn mennessä ei koskaan tiedä, minkä tuloksen koira sinä päivänä tulee saamaan. Kaikilla näytteilleasettajilla ei ole sama päämäärä; esimerkiksi toiset yrittävät saada tarvittavaa näyttelytulosta jonkin muun lajin valioarvoa varten, toisille taas näyttelyt ovat se pääharrastus ja tulostavoitteet myös sen mukaiset.

On hyvä muistaa, että koira tekee parhaansa ja sitä tulee kiittää sen suorituksesta, tuloksesta riippumatta. Iloinen mieli on kaiken A ja O!

Näyttelyissä esitetään myös kasvattajaluokka sekä erikoisnäyttelyissä myös jälkeiläisluokka. Kuva: DogXpress