Agility

Teksti: Kateriina Sjöblom

Agility on koirien esteratakilpailu. Se on vauhdikas laji, jossa tavoitteena on suorittaa esterata virheettömästi ja mahdollisimman nopeassa ajassa.

Kaikki lähtee koiran ja ohjaajan yhteistyöstä, sillä ohjaaja kertoo koiralle esteiden suoritusjärjestyksen. Ohjaaja ohjaa koiraa liikkeellään, äänellään ja eleillään. Agility on nopea laji ja koira onkin tärkeää opettaa suorittamaan esteet turvallisesti ja hallitusti. Lajia aloitteleva ohjaaja oppii osaavan agilitykouluttajan opissa opettamaan koiralleen esteiden oikean suoritustavan. Niin seurat kuin yksityiset yrittäjätkin järjestävät agilitykoulutusta monilla paikkakunnilla.

Rengas on yksi agilityn hyppyesteistä. Kuva: Janne Penttinen

Agility on avoin harrastuslaji kaikille koirille. Agilityä voi siis harrastaa minkä tahansa noutajarodun kanssa. Agilityssä voi kilpailla aina jopa Suomen-, Euroopan- ja maailmanmestaruustasolle asti tai harrastaa sitä vain omaksi ja koiran iloksi. Lajin fyysisyyden vuoksi kilpailu-uralle tähtäävä koirakko hyötyy koiran ennemmin kevyestä kuin raskaasta rakenteesta. Agility sopii myös kaikenikäisille koiranohjaajille junioreista senioreihin. Para-agility on erityisryhmiin kuuluville ohjaajille tarkoitettu agilityn muoto. Esimerkiksi apuvälineet ja henkilökohtainen avustaja voivat olla para-agilityohjaajan tukena radan suorittamisessa.

Novascotiannoutaja hyppyesteellä. Kuva: Janne Penttinen

Agilityssä on useita erilaisia esteitä. Agilityradalla koirakko suorittaa muun muassa hyppyesteitä, putkia, pusseja, pujottelua, pituusesteitä, rengasesteitä sekä kontaktiesteitä kuten puomi, keinu sekä A-este.

Agilitykilpailuissa koirat jaetaan kolmeen tasoluokkaan: 1-luokka, 2-luokka ja 3-luokka. Näistä 1-luokka on tarkoitettu aloittelevalle koiralle. Tasoluokkien sisällä koirat jaetaan viiteen kokoluokkaan koiran säkäkorkeuden perusteella: pikkuminit, minit, medit, pikkumaksit ja maksit. Virallisissa agilitykisoissa kilpaileminen vaatii ohjaajakohtaisen kilpailulisenssin.

Agilityssä liikuntaa saa niin koira kuin ohjaajakin. Liikunta, nopeat käänteet ja koiran kanssa yhdessä toimiminen koukuttavat lajiin. Mikäli laji vie mennessään ja kisaaminen kiinnostaa, niin agilityn säännöt löytyvät Suomen Agilityliiton (SAGI) sivuilta.

Kultainennoutaja agilityradan puomilla.