Pennunhankinta

kuva: Maija Päivärinta
kuva: Sanna Sierilä


Koiran hankkiminen on iso päätös, joka muuttaa elämän parhaimmillaan yli 10 vuodeksi. Kovassa pentukuumeessakin kannattaa pitää pää kylmänä, eikä hankkia ensimmäistä suloista, vapaana olevaa pentua. Mieti ainakin seuraavia asioita:

 

Olenko valmis luopumaan asioista koiran vuoksi?
 

Koira sitoo omistajaansa. Työpäivän jälkeen on kiiruhdettava ulkoiluttamaan koira. Lomamatkojen ajaksi sille on löydettävä hoitaja. Koiran sairastaminen aiheuttaa kustannuksia.

 

Mikä rotu on minulle oikea?
 

Noutajat ovat toiminnanhaluisia, kooltaan suuria tai suurehkoja koiria. Ne vaativat peruskoulutuksen ja säännöllisesti liikuntaa. Pitkästyessään nuori koira keksii tekemistä, joka ei välttämättä ole omistajan mieleen. Myös noutajarotujen välillä on eroja.

 

Mistä saan terveen ja mukavan koiran?
 

Vastuuntuntoiset kasvattajat rekisteröivät kaikki pentunsa, joten rekisteröimätöntä noutajanpentua ei kannata hankkia. Syynä rekisteröimättömyyteen saattavat olla esimerkiksi emän pennuttaminen liian pian edellisen pentueen jälkeen tai puuttuvat terveystulokset.

Kaikilla koiraroduilla on perinnöllisiä vikoja ja sairauksia, niin myös noutajilla. Kukaan kasvattaja ei tahdo kasvattaa sairaita koiria, mutta valitettavasti jokaiselle syntyy myös virheellisiä pentuja. Vastuuntuntoinen kasvattaja kertoo avoimesti rodun ongelmista sekä omissa linjoissaan esiintyvistä vioista. Mikäli kaikki asiat ovat erinomaisen hyvin, kannattaa miettiä mitä jää sanomatta.

 

Lisätietoa Koiranhankintaoppaasta

 

Apua pennunhankintaan ja tietoa myynnissä olevista pennuista saat noutajarotujen pentuvälityksestä:


Chesapeakelahdennoutaja: sähköpostitse osoitteella chesapeakekerho(ät)gmail.com

Novascotiannoutaja

Kiharakarvainen noutaja

Kultainennoutaja

Labradorinnoutaja

Sileäkarvainen noutaja