Keuruun entisen varuskunnan esittely

Paikka: Keuruun entinen varuskunta, Keuruu

Osoite: Unio Sarlinintie, 42720 Keuruu

Koordinaatit: 62.217719, 24.664173

 

GoogleMaps-kartan löydät täältä.

Keuruun entisellä varuskunta-alueella toimi Suomen maavoimiin kuulunut pioneerirykmentti, jonka toiminta päättyi alueella vuoden 2014 lopussa. Alue sijaitsee luonnonkauniilla paikalla metsien ja järven ympäröimänä. Entisen varuskunnan alueelta on matkaa Keuruun keskustaan noin 7,5 km.

 

Keuruun entisen varuskunnan alueeseen pääsee tutustumaan lähemmin täältä.

Keuruun kaupungin sivut löytyvät täältä.

 

 

 

Paikka on meille uusi, mutta näemme paikassa paljon potentiaalia monivuotiseksi kumppaniksi kesäleirejä varten. Alue sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Keuruunselkä - järven rannassa, noin kuuden kilometrin päässä Keuruun keskustasta. Kohteen lähiympäristössä sijaitsee maa- ja metsätalousalueita, pientaloasutusta ja kesämökkejä.

 

Keuruun varuskunta lakkautettiin 31.12.2014, jonka jälkeen varuskunnan tilat vapautuivat muuhun käyttöön.
Rakennuksia alueella on noin 40 kpl ja leiriytyminen tapahtuu kasarmirakennuksilla. Kasarmit ovat rakennettu vuosina 1967 sekä 1973. Kasarmeissa on majoitus-, toimisto-, luokka-, varasto- ja sosiaalitiloja kahdessa kerroksessa. Kellarikerroksia on yksi.  Rakennuksen yleinen ilme on hyvin minimaalinen, yksinkertainen ja pelkistetty. Rakennukset ovat pitkälti alkuperäisessä kunnossaan.

 

Erilaiset rakennukset muodostavat merkittävien suomalaisten arkkitehtien, Timo ja Tuomo Suomalaisen, suunnitteleman yhteneväisen kokonaisuuden. Varuskunta on sekä näyttävä että käytännöllinen, mutta suuresta rakennusmäärästään huolimatta kompakti kokonaisuus. Rakennusten lähellä on kaunista havumetsää, rannan tuntumassa tiheää lehtimetsää. Alue soveltuu erinomaisesti vaativaankin vaativaankin koulutus, harjoitus- ja leiritoimintaan sekä liikunta –ja vapaa-ajan harrastetoimintaan. Alueen erilaiset harjoituskentät ja ympäröivä maasto sekä vesistöt soveltuvat hyvin SNJ:n tarpeisiin kesäleirin osalta. 

 

Varuskunnan lakkauttamisen jälkeen tilat tyhjennettiin täysin. Tilat toimivat maahanmuttokeskuksena varuskunnan lakkauttamisen jälkeen. Majoitus tapahtuu varusmiehille tarkoituissa tuvissa, eli suuri osa huoneista on tilavia. Käytössä on myös muutama pieni toimistohuone. Huoneissa voikin olla ylimääräisiä sänkyjä, mutta sinne mahtuu silti koirien häkit tms. Huoneissa on runkopatjasängyt ja pienet pöydät, mutta muuten varustelu on melko karu. Sängyissä on petauspatja, peitto ja tyyny. Omat lakanat pitää ottaa mukaan. Huoneissa ei ole omia wc:itä tai suihkuja, vaan osastoissa on yhteiskäyttöiset wc:t ja suihkut. 

Ruokailut ovat entisessä varuskunnan ruokalassa ja entinen sotku eli sotilaskoti toimii oleskelutilana. Siellä voi lämmittää omia eväitä. Ruokalatilan takana erillisessä rakennuksessa Kuntotalossa on saunat. Siellä on myös wc:t sekä suihkutilat asuntovaunulla tai -autolla tuleville.