Koulutus

Leirillä järjestetään monipuolista koulutusta maanantaista perjantaihin. Lajeina ovat NOME, MEJÄ, NÄY, TOKO, VEPE, AGI ja PK. Koulutukset on jaettu tasoryhmiin osaamisen mukaan. Päivä on jaettu kahteen rupeamaan, aamukoulutus on klo 9:00 – 11:30 ja iltapäiväkoulutus 13:30 – 16:00. Koulutus aloitetaan aina yhteisellä kokoontumisella 15 minuuttia ennen Lurpan edustalla!

Ilmoittautumisen yhteydessä valitset ne koulutusryhmät joihin aiot osallistua. Penturyhmät kokoontuvat vain aamuisin ja muistathan muutenkin varata varsinkin nuorelle koirallesi myös tarpeeksi lepoaikaa. Lepoaikoina voit osallistua kuunteluoppilaana muiden koulutuksiin ilman omaa koiraa. Voit myös harjoittaa kahta koiraa esimerkiksi käymällä aamulla pennun kanssa penturyhmässä ja iltapäivällä vanhemman koiran kanssa vaikka MEJÄ:ssä. Leirillä on myös hyvin mahdollista tutustua sellaiseen lajiin, jota ette ole aikaisemmin kokeilleet. Kouluttajia pyritään julkaisemaan kevään aikana kun ne varmistuvat, lopulliset ryhmäjaot selviävät vasta leirille.
 

NOME - noutajien metsästyskoekoulutus

Nomessa kokeillaan uutta kurssimuotoista ryhmäjakoa. Tarkoitus olisi, että nome-koulutukseen osallistuvat koirakot ilmoittautuisivat samalle kurssille aina kahdeksi päiväksi kerrallaan. Kursseja on kaksi ma-ti ja to-pe, neljässä tasoryhmässä (aloittelevat, alo, avo ja voi). Tämän kurssin ajan ryhmä pysyy samana ja kouluttajan kanssa voidaan luoda pidempi kokonaisuus.

Kurssien lisäksi järjestetään myös päiväryhmiä niille, jotka käyvät myös muissa lajeissa. Näissä ryhmissä on eritasoisia koiria, joille kouluttaja keksii vaikeudeltaan sopivia tehtäviä. Koulutukset keskittyvät tavanomaisiin harjoitteisiin kuten linjaan ja markkeeraukseen. "Tarkkis" pidetään ennallaan ja sinne voi ilmoittautua etukäteen tai sinne voi siirtyä kesken viikon. Myös juoksuiset nartut pääsevät tänä vuonna ainakin nome-koulutuksiin, tarvittaessa siirretään toiseen ryhmään kuin mihin on alunperin ilmoittautunut.

Ryhmät kokoontuvat Mustialan alueella, jossa on tarjolla hyviä maastoja kuten peltoa, nurmea, metsää ja vettä. Kaikilla nome-koirilla on lepopäivä keskiviikkona, jolloin koirien annetaan levätä, mutta ohjaajat voivat tulla seuraamaan mm. kouluttajien koulutusta, josta voi hakea motivaatiota huippukoirilta. Keskiviikkona ei ole myöskään tarkoituksenmukaista osallistua nome-koirilla muihin lajeihin! Tarvittaessa muilla on etuajo-oikeus.

Pennut alle 9 kk. Pentukoulutusta järjestetään puolipäiväisesti vain aamuisin. Nuoret koirat väsyvät nopeasti ja niille on muistettava antaa myös tarpeeksi lepoa. Koulutusta on ma-ti ja to-pe. Jos sinulla on vain yksi pentuikäinen koira, niin iltapäivisin kannattaa ehdottomasti mennä seuraamaan vanhempia koiria ja ottamaan oppia kokeneemmilta lajin harrastajilta! Kuunteluoppilaana olo on maksutonta.

Tarkkis. "Tarkkiksella" paneudutaan mm. luoksetulo-ongelmiin, palautusongelmiin, perushallintaan yms. Tarkkikselle voidaan myös väliaikaisesti siirtää muista ryhmistä. Ryhmän tarkoitus ei ole olla rangaistus kenellekään vaan antaa nimenomaan yksilöllistä tukea, jotta peruskäsittely saadaan sille tasolle, että lajiharjoitteluun osallistuminen on sujuvaa. Koulutusta järjestetään ma-ti ja to-pe. 

Aloittelijat ja ALO-luokka. Aloittelijoille ja alo-koirille järjestetään kaksi kurssia ma-ti ja to-pe. Aloittelija-ryhmä on tarkoitettu koirille, joilla ei ole vielä paljoa kokemusta nome-lajeista ja jotka ehkä tähtäävät onnistuneeseen taipumuskokeesen tai alo-luokan kokeisiin. Luoksetulo ja perushallinta olisi hyvä olla kunnossa. ALO-koulutus on koirille, joilla on jo vähän enemmän kokemusta, ovat suorittaneet taipumuskokeen ja ovat varmaan jo startanneet kokeissakin. Maanantaina voi myös mennä seuraamaan taipumuskoetta jos ei itse aio vielä osallistua. Taippareista lisää kokeet -sivulla.

AVO JA VOI- koulutus järjestetään kahtena kahden päivän kurssina. Ensimmäinen kurssi pidetään ma-ti ja toinen to-pe. Tarvittaessa järjestetään tasokokeet voi-koirille, jotta ryhmät ovat vaikeudeltaan sopivia.

Päiväryhmät.  Päiväryhmissä on siis monentasoisia koiria ja koulutusta järjestetään aamupäivisin ja iltapäivisin muina päivinä paitsi keskiviikkona. Nämä ryhmät ovat lähinnä päiväkävijöille ja useaa lajia harrastaville. 

NOME-KOULUTTAJAT:
Kari "Piki" Silvennoinen (avo/voi), Heikki Nevalainen (avo/voi), Jari Hartikainen, Pekka Hautamäki, Susanna Salonen, Tommy Salonen, Mika Taalikka, Sari Lehtonen-Lammi, Tuija Hukkanen (avo/voi), Vera Hepomäki, Anne Woivalin, Maarit Tikkanen. Lisää varmistuu vielä ennen leiriä..

 

MEJÄ - metsästyskoirien jäljestämiskoulutus

Jäljestämiskoulutusta järjestetään pienryhmissä, ilmoittautumisessa valitset koiran tason. Tasoja ovat aloittelija, avo ja voi. Koulutuksia järjestetään aamuisin ja iltapäivisin. Yleensä on mielekästä osallistua koulutukseen peräkkäisinä päivinä, jolloin voi vetää jäljen vanhenemaan seuraavaa päivää varten.

Kokeen takia maanantaina on koulutusta vain aloittelijoille (max 8 koirakkoa). Tiistaina ei ole varsinaista koulutusta ollenkaan, mutta koejäljen tekoa ja opastamista voi tulla harjoittelemaan ilman koiraa ma-ti. Kokeesta lisää kokeet -sivulla.

Koulutusmaastot sijaitsevat muutaman kilometrin päässä Mustialasta. Yleensä niihin pitää lähteä autolla.

MEJÄ-KOULUTTAJAT:
Mari Mamia, Mikko Ahti, Tommi Sianoja, Antti Koski, Acke Holmberg, Kari Grönman.

 

TOKO - tottelevaisuuskoulutus

Tottelevaisuuskoulutusta järjestetään viidessä ryhmässä. Tarvittaessa ryhmiä yhdistellään leirin aikana. Aamuisin kokoontuvat pennut ja alo-koirat. Iltapäivisin kokoontuu perustottelevaisuusryhmä, alo/ avo-ryhmä ja voi/ evl-ryhmä. Lisäksi tiistai ja torstai iltapäivisin järjestetään "koiran kropanhallinta ja jumppa"-ryhmä.

1. Penturyhmä (vain aamuisin)
2. Alo-ryhmä (vain aamuisin)

2. Perustottelevaisuus (vain iltapäivisin)
3. ALO/ AVO-ryhmä (vain iltapäivisin)
4. VOI/ EVL-ryhmä (vain iltapäivisin)
5. Koiran kropanhallinta ja jumppa (ti ja to iltapäivä)


Perustottelevaisuusryhmässä tehdään harjoituksia, jotka soveltuvat hyvin myös muille kuin toko-harrastajille! Toko-koulutukset ovat nopeita n. tunnin pätkiä kerrallaan. Loppuaika kannattaa käyttää myös muiden koirakoiden seuraamiseen.

Tokoa harjoitellaan toko-kentällä, Mustialan alueella. Koulutusta ei järjestetä keskiviikkona kokeen vuoksi. Kokeesta lisää kokeet -sivulla.

TOKO-KOULUTTAJAT:
Minttu Kruus (pennut, alo, avo, perustottis), Pipa Pärssinen (avo, voi, evl, jumppa).

 

NÄY - näyttelykoulutus

Leirillä tarjotaan näyttelykoulutusta tiistaina iltapäivällä ja torstaina aamulla.

NÄYTTELY-KOULUTTAJA:
Kouluttajana toimii Marika Simelius.
 

VEPE - vesipelastuskoulutus

Suosiotaan nostanut vesipelastuskoulutus on tietysti mukana. Koulutusta tarjotaan kaiken tasoisille samassa ryhmässä. Koulutuksissa tarvitaan paljon avustajia ja siksi jokainen koulutukseen osallistuva avustaa toisia koirakoita omien suoritustensa välissä. Koulutukseen osallistuvan koiran alaikäraja on 6 kk ja koiran on mentävä veteen ja uitava mielellään. Koulutusta järjestetään maanantaista perjantai aamuun. RYHMÄN KOKO ON MAX 10 KOIRAA!

VEPE-KOULUTTAJAT:
Marja Ala-Nikkola, Esa Ala-NIkkola.

 

AGI - agilitykoulutus

Agilitykoulutusta järjestetään leirillä vain keskiviikkona. Koulutusta on tarjolla kahdessa ryhmässä - alkeisryhmä ja ratavalmiit. Alkeisryhmän osalta käydään läpi lähinnä yksittäisiä esteitä ja parin esteen ratapätkiä. Ratavalmiit ryhmään voi ilmoittautua jos esteet ovat jo suunnilleen hallinnassa ja useamman esteen pätkät sujuvat. Harjoitukset toteutetaan aina koirakoiden osaamisen mukaan ja haasteita löytyy kaiken tasoisille koirakoille. Koulutusalue sijaitsee Forssan keskustassa ajomatkan päässä.

AGI-KOULUTTAJA:
Sanna Ristikartano.

 

PK/ PEKO - palveluskoirakoulutus

Tänä vuonna PK-koulutusta on tarjolla maanantaista tiistaihin. Ajatuksena on tehdä aamulla metsähakua ja iltapäivällä mahdollisesti myös rakennusetsintää, jos sopivat tilat löydetään. Koulutuksessa saa lyhyen esittelyn pelastuskoiratoiminnasta ja sen vaatimuksista sekä "VIRTA"-tarkastuksesta. BH-koe järjestetään keskiviikkona iltapäivällä, siitä erikseen kokeet -sivulla. Koulutusmaastoon siirrytään omilla autoilla. RYHMÄN KOKO MAX 10 KOIRAA. Vain yksi koira/ ohjaaja!

PK-KOULUTTAJA:
Anna-Mari Matikainen