Uusi koekausi, uusi Koekalenteri

18.4.2024

Rodunomaisten kokeiden koekausi pyörähti toden teolla käyntiin viime viikonloppuna, kun kilpailtiin ensimmäisissä working test -kokeissa. Koekauden alun myötä todellisen tulikasteensa sai myös Suomen Noutajakoirajärjestön uusi rodunomaisten kokeiden koekalenteri.


Design: Anna Miraftabi

Ensimmäinen SNJ:n koekalenteri oli Juha Tenhusen idea ja täysin hänen käsialaansa. Juha myös ylläpiti talkootyönä koekalenteria vuosikaudet. Koekalenteri palvelikin noutajaharrastajia uskollisesti pitkälti toistakymmentä vuotta, mutta tuli teknisesti tiensä päähän, eikä sen päivittäminen vastaamaan nykyajan vaatimuksia ollut enää tarkoituksenmukaista.


Vapaaehtoistyötä edelleen

Koekalenterin uudistuksesta kiinnostuneita noutajaharrastajia kokoontui ensimmäisen kerran saman pöydän ääreen lokakuussa 2020. Ennen pitkää koekalenterityöryhmäksi muodostui seitsemän oman alansa ammattilaisen joukkio, joka lähti edelleen vapaaehtoistyönä kehittämään uutta, modernia koekalenteria.


Projektin käynnisteli yhdessä SNJ:n kanssa Carita Lifländer, joka on myöhemmin hoitanut myös kaiken koekalenterin maksupalveluliikenteeseen liittyen. Minsu Rauramon vastuulla on ollut projektin ohjaus ja tuotehallinta, kuten vaatimusten määrittely ja karsinta. Koekalenteriprojektin arkkitehtina hääri Ramin Miraftabi, ja päävastuussa itse koodin tuottamisessa on ollut Jukka Kurkela. Nina Flinck on suunnitellut käyttöliittymää ja testannut yhdessä Maija Lappalaisen ja Riikka Tetrin kanssa.


Koodin tuotto alkoi huhtikuussa 2021 (kuva). Jukan koodailut kyllä hetkeksi hieman hidastuivat, kun Minsu houkutteli Jukan vaihtamaan työpaikkaa omaan tiimiinsä, ja hänen piti hetkeksi keskittyä ihan oikeisiin töihin! Vanha koekalenteri korvattiin uudella tämän vuoden tammikuussa, ja se löytyy tutusta osoitteesta: http://koekalenteri.snj.fi


Maksupalvelu näkyvin muutos

Koekalenterin suurin uudistus lienee maksupalvelu, eli koekalenteri toimii nyt kuin mikä tahansa verkkokauppa: koemaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittautujan valitsemaa maksutapaa käyttäen. Tämä vähentää merkittävästi niin ilmoittautujan kuin koesihteerinkin työtä. Ilmoittautujan ei tarvitse käydä erikseen verkkopankissa maksamassa ja toimittaa kuittia järjestäjälle. Kokeen järjestäjän taas ei tarvitse huolehtia maksuista lainkaan, koska ilmoittautuminen ei mene läpi ilman läpi mennyttä maksusuoritusta. Myös kokeen jälkeen tapahtuva maksujen mahdollinen palautus sujuu nyt maksupalvelun avulla paljon näppärämmin kuin aiemmin.


Muista uusista ominaisuuksista voidaan mainita ainakin se, että järjestäjän ei tarvitse enää laatia erillistä starttilistaa. Koekalenteri tekee vakiomuotoisen starttilistan automaattisesti, ja se julkaistaan kyseisen kokeen kohdalla ennen koepäivää kaikkien katsottavaksi.


Nyt sekä kaikille varasijalle jääneille että kokeeseen mahtuneille lähetetään ilmoitus jo ennen varsinaisen koekutsun lähettämistä. Koesihteerin työtä helpottaa myös se, että ilmoittautuja pystyy ilmoittautumisen yhteydessä kertomaan, miten lähellä koetta on vielä valmis varasijalta ottamaan vastaan koepaikan. Tämä tieto näkyy vanhalla tutulla, koesihteerin omalla, tarkemmalla starttilistalla.


Kokeeseen ilmoittautuminen ei vaadi tunnuksia

Ilmoittautujan ei edelleenkään tarvitse kirjautua koekalenteriin, ja ilmoittautuminen on yhtä sujuvaa niin tietokoneella kuin mobiililaitteillakin. Ilmoitettavan koiran tiedot haetaan Suomen Kennelliiton rajapinnasta, ja ne jäävät tulevia ilmoittautumisia varten kyseisen verkkoselaimen muistiin.


Koekalenterin kehitystyö jatkuu

Koekalenteri on avoin, eli kuka tahansa pääsee näkemään lähdekoodin ja tekemään siihen muutoksia. Muutokset eivät kuitenkaan suoraan päädy nyt käytössä olevaan koekalenteriin, vaan työryhmän tulee ne ensin hyväksyä. Joka tapauksessa kenellä tahansa on mahdollisuus osallistua koekalenterin kehittämiseen!


Kiitos Juhalle, koekalenterityöryhmälle sekä kaikille uuden Koekalenterin tekemiseen tähän mennessä osallistuneille! Työ jatkuu.


Koekalenterin päivityksistä ja uusista ominaisuuksista tiedotetaan suoraan ” Noutajien rodunomaisten kokeiden koevastaavat ja -sihteerit” Facebook-ryhmässä. Suomen Noutajakoirajärjestön verkkosivuilta löytyy kokonaan koekalenterille omistettu sivu, jonne kootaan jatkuvasti päivittyvää ”Kysymykset ja vastaukset” -osiota. Sivustolta löytyy myös ohjeet yhdistyksille koekalenterin käyttöönottamiseksi.