Metsästyskausi käynnistyi 10.8. Koiraton metsästäjä saa apurin noutajapörssistä

14.8.2019

Kiharakarvainen noutaja sorsan noudossa. Kuvaaja Sanna Sierilä
Kiharakarvainen noutaja sorsan noudossa. Kuvaaja Sanna Sierilä
Labradorinnoutaja sorsan noudossa. Kuvaaja Sanna Sierilä
Labradorinnoutaja sorsan noudossa. Kuvaaja Sanna Sierilä

 

METSÄSTYSKAUSI KÄYNNISTYI 10.8.

KOIRATON METSÄSTÄJÄ SAA APURIN NOUTAJAPÖRSSISTÄ

 

Sepelkyyhkyn metsästys avasi jälleen monen metsästäjän metsästyskauden 10.8.2019. Suomen Noutajakoirajärjestö (SNJ) muistuttaa, ettei lintumetsälle tälläkään kaudella tulisi lähteä ilman noutavaa koiraa. Järjestön ylläpitämästä Noutajapörssistä voi koiraton metsästäjä hankkia koulutetun noutajan ohjaajineen mukaan metsälle.

Noutava koira on verraton apu lintumetsällä niin maalla kuin vedessä. Suomen Noutajakoirajärjestön tarjoama Noutajapörssi yhdistää koirattomat metsästäjät ja pienriistan talteenottoon koulutetut noutajat ohjaajineen. Palvelu toimii Facebookissa jo viidettä kautta.

-Kaikki noutajan omistajat eivät itse metsästä tai heillä ei ole mahdollisuutta metsästää itse koiransa kanssa. Moni heistä on silti kouluttanut koiransa rodun perinteiseen käyttötarkoitukseen, ja he ovat innokkaita lähtemään avuksi koirattomille metsästäjille, kertoo Suomen Noutajakoirajärjestön metsästyspuolen lajivastaava Sari Lehtonen-Lammi. Noutajapörssissä koiranohjaajat koirineen ilmoittautuvat avuksi metsälle, ja metsästäjät etsivät sopivaa koirakkoa jahtiseuraksi.

Koiranohjaajana voi toimia ilman metsästyskorttia tai aseenkantolupaa.

Noutajan käyttö kuuluu vastuulliseen vesilinnustukseen

Metsästyskausi käynnistyi 10.8. sepelkyyhkyn metsästyksellä, mutta monelle todellinen kauden avaus on 20.8., kun vesilinnustuskausi alkaa koko maassa. Noutaja on vahva uimari ja sitkeä työskentelijä niin maalla kuin vedessä.

-Nimensä mukaisesti noutaja on jalostettu alas ammutun pienriistan talteen ottamiseen, siis sen löytämiseen ja noutamiseen ohjaajalleen. Se varmistaa saaliin tehokkaan talteenoton myös peitteisessä maastossa ja haavakoiden etsinnässä, Lehtonen-Lammi toteaa.

-Vastuullinen metsästäjä ottaa noutavan koiran mukaan vesilinnustukseen aina, kun se on mahdollista. Noutajapörssi tarjoaa siihen mahdollisuuden ympäri Suomen.

Myös Suomen Metsästäjäliitto suosittelee noutavan koiran käyttöä vesilinnustuksessa.

Noutavan koiran ohjaajineen löytää Suomen Noutajakoirajärjestön ylläpitämästä Noutajapörssistä: https://www.facebook.com/groups/SNJnoutajaporssi

 

Lisätiedot:

Sanna Sierilä, Suomen Noutajakoirajärjestö, puheenjohtaja, sanna.sierila@snj.fi, p. 040 774 8714

Sari Lehtonen-Lammi, Suomen Noutajakoirajärjestö, lajivastaava, metsästysnoutajat, nome@snj.fi, p. 045 116 5246