NOME - noutajien metsästyskoekoulutus

NOME - noutajien metsästyskoekoulutus

Huippujen oppiin Keuruulle

Tervetuloa noutajien rodunomaisten lajien koulutuksiin SNJ:n kesäleirille Keuruulle. Leirin koulutustarjonta sisältää tänä vuonna kaikki lajit nou/nomesta WT:hen ja nuorten koirien A-koevalmennukseen dameilla. Kouluttajat ovat jälleen maan huipputasoa. Mukana on eteviä harrastajia, kokeneita kisakonkareita ja eri lajien ylituomareita sekä SNJ:n aluekouluttajia.

Keuruun maastot tarjoavat hienot mahdollisuudet noutajien rodunomaisten lajien koulutuksiin. Koulutuksissa käydään läpi noutajan koulutusta taipumuskokeesta voittajaluokkaan erilaisissa tasoryhmissä. Jos et vielä ole tutustunut noutajan tärkeimpään tehtävään, niin kesäleiri on siihen juuri oikea paikka.

Taippareista se alkaa!

Kesäleirin taipparikursseilla pääset tutustumaan noutajien taipumuskokeeseen nou-ylituomareiden Susanna Salosen ja Mika Toskalan johdolla. Kahden päivän kurssi sisältää lyhyen teorian, maastokoulutusta pienryhmissä sekä riistatyöskentelyä tai riistaan tutustumista. Kurssin kouluttajilta saat vastauksen kiperiinkiin kysymyksiin, sillä leirin taipparitiimiin kuuluu kokeneita pitkän linjan kouluttajia. Tule hakemaan kipinä hienoon harrastukseen!

Yhteistyössä maalla ja vedessä

Viime kesänä huippusuosion saavuttanut noutajan vesityökurssi on tarjolla jälleen sekä aloittelijoille että edistyneille. Tänä vuonna vesityö on saanut rinnalleen yhteistyö- ja ohjattavuuskurssin, joten yhden päivän vesityökurssin valinneet voivat kouluttautua toisen päivän kuivalla maalla. Vedessä noutamistaitoja luotsaavat WT-ylituomari Heikki Nevalainen ja Matti Rusi ja maalla yhteistyötaitoja ja ohjattavuutta hiotaan nou-nome-ylituomari Tuija Hukkasen ja Elena Igosen opissa.

Mikä ihmeen dummy trial?

Dummy, eli mock trial -koulutus järjestetään niin ikään jo toista kertaa avo- ja voittajaluokan koirakoille. Kahden päivän aikana koulutetaan koirakoiden lisäksi myös kyseisen koemuodon toimitsijoita kokeita järjestäville yhdistyksille. Koulutuspäivä alkaa lyhyellä teorialla, joten ei haittaa, vaikka laji ei olisikaan entuudestaan tuttu. Mock trial -koulutuksesta vastaavat WT-ylituomarit Petteri Hirvonen ja Mervi Salo. Toimitsijoiden kouluttajana toimii yhteistyötoimikunnan puheenjohtaja ja pitkän linjan koejärjestäjä Jukka Simpura. Jos et vielä ole tutustunut tähän suosiotaan jatkuvasti kasvattavaan A-kokeen säännöillä kilpailtavaan WT-koemuotoon, niin tartu tilaisuuteen ja ilmoittaudu kesäleirin mock trial -koulutukseen joko koirakkona tai toimitsijana suoraan sähköpostitse: leiri2019@snj.fi. Voit ilmoittautua myös kuunteluoppilaaksi!

A-koe kaukainen unelmako?

Lämpimän riistan A-kokeeseen osallistuminen on monen noutajan omistajan unelma, mutta kynnys osallistumiseen on liian korkea. Mitä A-kokeessa pitää osata? Miten koiraa kannattaa valmentaa ja kouluttaa A-koetta silmällä pitäen? Tämän ja paljon muuta saat tietää, kun osallistut SNJ:n kesäleirin nuorten koirien A-koevalmennukseen, jossa WT/A-koeylituomari Pauliina Aholan johdolla perehdymme noutajan taitoihin A-kokeen näkökulmasta. Koulutus toteutetaan dameilla, ja se sisältää teoriaosuuden. Osallistumisen edellytys on ALO-1 tulos sekä se, että koira kestää parityöskentelyä eikä ääntele. Jos noutajasi täyttää nämä ehdot, älä enää epäröi, vaan ota ensimmäinen askel kohti unelmaasi ja ilmoittaudu kesäleirin A-koevalmennukseen sähköpostitse: leiri2019@snj.fi. Voit ilmoittautua myös kuunteluoppilaaksi.

Perinteet kunniaan!

Uusien koulutusten kanssa sulassa sovussa kulkevat edelleen myös kesäleirin perinteiset nome-koulutukset alo-, avo- ja voittajaluokan -ryhmissä. Perinteisissä nome-koulutuksissa koirakoita koulutetaan mahdollisimman saman tasoisissa ryhmissä sekä maalla että vedessä. Kouluttajiksi olemme jälleen saaneet kunnioitettavan kavalkadin maamme eturivin kouluttajia. Viime vuoden tapaan yksi ryhmistä on nk. kaikkien rotujen ”derbyryhmä”, joka on tarkoitettu ensisijaisesti nuorille enintään kaksivuotiaille koirille. Derbyryhmää vetää WT-ylituomari Janne Lähteenaro. Koulutus toteutetaan dameilla. Nome-ryhmiin ilmoittaudutaan koiran tulostason mukaisesti alo-, avo- tai voi -ryhmiin. Alo-ryhmissä lähtötaso on nou-1.

Noutamisen iloa!

Kesän 2019 uutta tarjontaa edustaa kaikille noutamisesta kiinnostuneille tarkoitettu ”Iloinen noutaja” -kurssi, jossa perehdytään noutamisen saloihin ja ennen kaikkea iloihin aluekouluttaja Kirsi Ovaskaisen opissa. Tämän ryhmän ajatuksena on, että kaikki pääsevät mukaan iästä ja lähtötasosta riippumatta. Tule ratkomaan ongelmia, tai yksinkertaisesti vain nauttimaan noutamisesta. Ilmoittaudu mukaan!

Iitat ja Kallet kokoontuvat jälleen

Viime kesän suosituimpiin kuulunut vinkuiitat ja kuumakallet -kurssi saa jatkoa myös tulevana kesänä. Kurssin suunnittelija Tiina Mursula koulii laulavia lintukoiria ohjaajineen torstaina ja perjantaina. Tiinan ryhmät täyttyivät viime vuonna nopeaan tahtiin, joten jos haluat tähän erikoisryhmään, niin kannattaa toimia ripeästi.

(c) Petri Laurila
(c) Kassu Kallio