SNJ:N ALUEKOULUTTAJA – SIIS MIKÄ?

8.2.2018

Aluekouluttaja on avainhenkilö noutajien rodunomaisen laji-
ja koulutustiedon välittäjänä ja toimii vuorovaikuttajana yhdistysten nome- aktiivien ja SNJ:n nome-toimikunnan välillä.

Aluekouluttaja on tehtävänimike tulevaisuudessa nome-koulutusohjaajien koulutuksesta vastaaville sertifioiduille kouluttajille. Aluekouluttajakoulutus edustaa SNJ:ssä uudenlaista palvelua, jonka tavoitteena on taata kaikille alueyhdistyksille yhdenvertaista ja saman sisältöistä nome-koulutusohjaajien koulutusta yhdistyksen koosta ja sijainnista riippumatta. Uusi malli lisää SNJ:n arvojen mukaisesti aktiivista toimintaa noutajaharrastamisen edistämiseksi koko maassa.

Uudistuksesta hyötyvät alueyhdistykset, jotka saavat tulevaisuudessa nome-koulutusohjaajakoulutukset omalle alueelleen.

– Aikaisemman koulutuksen anti koitui vaihtelevasti ja usein vain harvojen hyödyksi, sanoo aluekouluttajien kouluttaja Heikki Nevalainen. Nyt etuna on se, että yhdistyksen koko aktiivinen porukka voidaan kouluttaa kerralla, Heikki jatkaa.

– Näin saadaan sama tieto kaikille tasa-arvoisesti – myös niille, joilla ei ole mahdollisuutta matkustaa tai osallistua kursseille pitkien välimatkojen vuoksi, painottaa SNJ:n nome-toimikunnassa aluekoulutuksista vastaava Barbro Fagerholm.

 

Mitä aluekouluttaja tekee?

Aluekouluttajat kouluttavat alueyhdistysten nome-koulutusohjaajia yli yhdistysrajojen ympäri Suomen.

– Tulevaisuudessa aluekouluttajat järjestävät ja vetävät kaikki nome-koulutusohjaajakurssit. Heidän toimialueensa on koko Suomi. Aluekouluttaja on avainhenkilö noutajien rodunomaisen laji- ja koulutustiedon välittäjänä ja toimii vuorovaikuttajana yhdistysten nome-aktiivien ja SNJ:n nome-toimikunnan välillä, Barbro kuvailee.

 

Mitä aluekouluttajalta odotetaan ja mitä hän saa?

Aluekouluttajalla on hyvä olla osaamista ja näkemystä noutajien rodunomaisten lajien kouluttamisesta, mutta ennen kaikkea häneltä edellytetään kykyä toimia erilaisten ihmisten kanssa.

– Asenne ratkaisee. Kouluttamisen täytyy olla hauskaa ja mukavaa silloinkin, kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Hyvä henki on tärkeää, ja kouluttajan pitäisi kyetä löytämään aina jotain positiivista. Ongelmanratkaisukyky sekä tiedon soveltaminen eri tilanteissa, erilaisille ihmisille ja koirakoille on olennaista, Heikki pohtii.

– Aluekouluttajan pitää olla myös yhteistyökykyinen ja kiinnostunut kaikista noutajaroduista, Barbro muistuttaa.

Uudet aluekouluttajat kehittävät yhdessä SNJ:n nome-toimikunnan kanssa kokonaan uutta toimintamallia. He ovat näköalapaikalla noutajien rodunomaisen koulutuksen järjestämisessä ja kehittämisessä ja samalla tärkeä osa SNJ:n nome-toimintaa.

– Tarjoamme tehtävään kattavan kaksiosaisen koulutuksen, jatkokoulutusta vuosittain sekä nome-toimikunnan tuen. Koulutuksesta saa todistuksen, jota vastaan edellytämme sitoutumista aluekoulutusten järjestämiseen vuosiksi 2018– 2020, Barbro lisää.

 

Kuka voi ryhtyä aluekouluttajaksi ja miten koulutukseen haetaan?

Aluekouluttajaksi voi hakea kuka tahansa SNJ:n jäsen, joka on kiinnostunut kouluttamaan yhdistysten nome-aktiiveja noutajien rodunomaisten lajien koulutusohjaajiksi. Hakijana edustat itseäsi, et tiettyä yhdistystä tai koemenestystä.

Aluekouluttajilla tulee olla kokemusta koirien ja koirakoiden koulutuksesta sekä vähintään kiinnostusta ihmisten kouluttamiseen. Nome-koulutushistoria voi olla pitkä tai lyhyempikin voi riittää, mutta koulutukseen valittavilla tulee olla kyky hankkia ja omaksua lajikoulutustietoa sekä hyvät vuorovaikutustaidot.

Jos tunnistit asian omaksesi, hae rohkeasti mukaan lähettämällä vapaamuotoinen hakemuksesi yhteystietoineen 20.2.2018 mennessä: aluehaku@snj.

Tai kysy lisää: Barbro Fagerholm: 040 7331 488

Ilmoitamme valinnoista maaliskuun ensimmäisellä viikolla.