SNJ:n Noutajapörssistä löytyy apua koirattomalle metsästäjälle

9.8.2021

Noutajat ovat erinomainen apu metsästyksessä peitteisessä maastossa ja vesialueilla. (c) Sanna Sierilä
Noutajat ovat erinomainen apu metsästyksessä peitteisessä maastossa ja vesialueilla. (c) Sanna Sierilä

Moni noutaja pääsee pian taas toteuttamaan tositilanteisiin rodunomaista tarkoitustaan, kun sepelkyyhkyn metsästys avaa monen metsästyskauden 10.8.2021, vesilinnustuksen aloituksen seuratessa 20.8.2021. Suomen Noutajakoirajärjestö (SNJ) muistuttaa, ettei lintumetsälle tulisi lähteä ilman noutavaa koiraa. Noutajat ovat erinomainen apu metsästyksessä peitteisessä maastossa ja vesialueilla sitkeiden työskentelyominaisuuksien sekä vahvan uimataidon vuoksi. Noutavan koiran käyttö edistää metsästyksen eettisyyttä, kun kaikki ammuttu pienriista saadaan tehokkaammin talteen haasteellisistakin maastoista.

 

Suomen Noutajakoirajärjestön tarjoama Noutajapörssi yhdistää koirattomat metsästäjät ja pienriistan talteenottoon koulutetut noutajat ohjaajineen. Noutajapörssi on tuonut valtakunnallisesti yhteen jo yli 2700 koiranohjaajaa ja metsästäjää, jotka aktiivisesti tarjoavat ja etsivät apua jahteihin. Noutajapörssi on osoittautunut oivaksi esimerkiksi noutajien tarpeesta metsästyksen apuna, sillä monet koirattomat metsästäjät ovat löytäneet jahtiseuraa foorumin kautta. Palvelu toimii Facebookissa jo seitsemättä kautta.

 

Lisätiedot:

Sanna Sierilä, puheenjohtaja
Suomen Noutajakoirajärjestö
puheenjohtaja@snj.fi, p. 040 774 8714

Minna Aalto-Vainio,noutajien metsästyskoe -toimikunnan puheenjohtaja,
Suomen Noutajakoirajärjestö
nome@snj.fi, p. 050 503 1386

 


 

NOUTAJAPÖRSSI - Yhden koiranohjaajan kokemus

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Nuuskussa 2019


Vuonna 2018 laitoin ensimmäisen kerran Suomen Noutajakoirajärjestön Noutajapörssiin ilmoituksen, että minulla olisi tarjota nuori labradorinnoutaja avuksi kyyhkyjahtiin ja sorsastukseen. Kynnys ilmoituksen laittamiseen oli korkea, sillä koiralla ei tuolloin vajaa 3-vuotiaana juurikaan ollut kokemusta käytännönmetsästyksestä edellisvuoden passitreeniä lukuun ottamatta. Päätin kuitenkin yrittää ja rehellisesti ilmoituksessa kertoa kokemuksen puutteesta ja mainitsin lisäksi, että voimme lähteä myös kokeneen koirakon matkaan oppimaan. Oman ilmoituksen lisäksi seurasin ryhmää aktiivisesti ennen kauden alkua ja vastasin ahkerasti koirattomien metsästäjien ilmoituksiin ja tarjosin koiraani mukaan.

Vuonna 2018 pääsimme tutun mukana metsälle sorsastuksen aloitukseen meille vieraaseen porukkaan, jolla ei ennen ole ollut koiraa mukana metsällä. Tiesin, että tämä porukka tulee arvostamaan kovasti jokaista koiran tekemää noutoa, sillä olivathan he ennen tehneet tämän työn itse. Koirani toimikin moitteettomasti ja kaikki alas ammutut linnut koira sai talteen. Koira sai kehuja metsästäjiltä sekä saimme kiitosta, että olin lähtenyt heidän mukaan. Minä puolestani kiitin heitä suuresti siitä, että antoivat meille keltanokille mahdollisuuden osallistua sorsastuksen aloitukseen. Iltalennon loputtua minulle sanottiin: ”tervetuloa mukaan myös ensi vuonna.”

Tänä vuonna kynnys ilmoituksen laittamiseen Noutajapörssiin oli jo suhteellisen matala, sillä nyt tiesin, että koirani kyllä toimii metsällä ja olimme tänä vuonna päässeet aloittamaan kisaamisen NOME:ssa ja WT:ssä eli senkin puolesta kokemusta koiran ohjaamisesta oli kertynyt taas enemmän. Ilmoituksen laitoin heinäkuun puolessa välissä ja viime vuotisesta ilmoituksesta tämän vuoden ilmoitus poikkesi jonkun verran. Tämän vuoden ilmoituksessa pystyin mainitsemaan koiralla olevan jo jonkin verran kokemusta, sen olevan todistetusti hiljainen passissa ja, että linnut on tullut talteen. Lisäksi tämän vuoden ilmoitukseen pystyin kirjoittaman, että koira on palkittu noutajien kylmän riistan kokeissa. Ilmoituksen laitoin tarkalleen 16.7 ja seuraavana päivänä sain, en vain yhden, vaan kaksi puhelua!!! Lisäksi vastasin itse yhteen metsästäjän laittamaan ilmoitukseen.

Metsästäjä Hannu Pellikka etsi koiraa Satakunnan alueelle kyyhkyn aloitukseen Noutajapörssissä ja päätin laittaa hänelle yksityisviestiä ja kertoa meistä. Aloitukseen hän oli saanut jo koiran, mutta sovimme, että viestittelemme myöhemmin, kun taas tarvetta koiralle on. Pääsimmekin Hannun matkaan kolmen päivän kuluttua aloituksesta.

Hannu kertoi laittaneensa tänä vuonna ensimmäistä kertaa ilmoituksen Noutajapörssiin ja oli tyytyväinen useammasta yhteydenotosta ilmoituksen laiton jälkeen. Syy ilmoituksen laittoon oli ilmeinen: On todella tärkeää saada riista talteen ja koska omaa koiraa ei ole, otetaan avuksi mukaan vieras koira ohjaajansa kanssa. Pörssistä Pellikka luki ensimmäistä kertaa eräästä toisesta metsästykseen liittyvästä Facebook-ryhmästä. Pellikka oli myös päättänyt tarjota useammalle mahdollisuuden päästä mukaan, joten hän ottaa mukaansa vuoron perään eri koirakon. Minusta tämä oli todella hieno ajatus ja tarjoaa useammalle mahdollisuuden päästä tositoimiin koiransa kanssa.

Noutajapörssi tavoittaa selkeästi vuosi vuodelta enemmän koirattomia metsästäjiä ja mielestäni tänä vuonna metsästäjien ilmoituksia Noutajapörssissä oli viime vuotista enemmän. Koiranohjaajille sanoisin, että laittakaa rohkeasti ilmoitusta pörssiin, vaikka koirallanne ei vielä kokemusta olisi, sillä aina löytyy niitä, jotka tarjoavat mahdollisuuksia myös kokemattomammille. Kokemattomuudesta pitää kuitenkin mainita. Aivan mahtava keksintö tämä Noutajapörssi.


Kirjoittaja: Marita Yli-Huhtala